ΕΣΠΑ 2014-2020
Νέα δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση υπερ-μικροβίου μεταξύ ειδών

Νέα δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση υπερ-μικροβίου μεταξύ ειδών

Μια ομάδα επιστημόνων, καθοδηγούμενη από το Ινστιτούτο Roslin, παρουσίασε νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς παθογόνα στελέχη του Staphylococcusaureus μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ ανθρώπου και ζώων.

Τα ανθεκτικά στελέχη του S. aureus, όπως το MRSA, είναι από τις σημαντικότερες αιτίες ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Επιπλέον, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την κτηνοτροφία, προκαλώντας ασθένειες όπως η μαστίτιδα στις αγελάδες και οι σκελετικές λοιμώξεις στα ορνίθια κρεοπαραγωγής.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη γενετική κατασκευή περισσότερων από 800 στελεχών του βακτηρίου, που απομονώθηκαν από ανθρώπους και ζώα. Παρατηρώντας την εξελικτική πορεία του μικροοργανισμού, ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος ήταν πιθανότατα ο αρχικός ξενιστής του. Τα πρώτα στελέχη με την ικανότητα μόλυνσης των παραγωγικών ζώων εμφανίστηκαν περίπου την ίδια περίοδο που τα ζώα αυτά εξημερώθηκαν και άρχισαν να συμβιώνουν με τον άνθρωπο.

Η μελέτη επίσης αποκάλυψε ότι οι αγελάδες ήταν η προέλευση στελεχών που τώρα προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους. Κάθε φορά που το βακτήριο μεταφέρεται μεταξύ ειδών, αποκτά νέα γονίδια που του επιτρέπουν να επιβιώνει στον νέο ξενιστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα γονίδια αυτά μπορούν επίσης να προσδώσουν ανθεκτικότητα στα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα γονίδια που προσδίδουν μικροβιοαντοχή κατανέμονται άνισα μεταξύ των στελεχών που μολύνουν τους ανθρώπους, σε σύγκριση με εκείνα που μολύνουν τα ζώα. Πιστεύουν ότι αυτό αντικατοπτρίζει τις διάφορες πρακτικές χρήσης αντιβιοτικών στην ιατρική και την κτηνιατρική.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό NatureEcology&Evolution θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της χρήσης αντιβιοτικών και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Υπογραμμίζεται δε η σημασία της παρακολούθησης της ασθένειας σε ανθρώπους και ζώα, προκειμένου να εντοπιστούν στελέχη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες επιδημίες.

Πηγή:https://www.diagnovet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *